Europeana z omogočanjem dostopa do milijonov knjig, slik, filmov, muzejskih objektov in arhivskih dokumentov, ki so jih digitalizirale kulturne institucije iz celotne Evrope v okviru Digitalne agende Evropske unije, pomaga pri razvoju družbenih in ekonomskih inovacij. Da bi spodbujali državljane, da se vključijo v poznavanje bogate evropske kulturne dediščine, sta Evropeana in Evropska komisija dali pobudo za Europeana 280, s čimer želita spodbujati poznavanje umetniških zakladov, ki jih hranijo vse države članice v Evropi. S projektom želijo podpreti tudi pobudo za nov t.i. Europeana umetnostnoszgodovinski kanal.

Europeanini kanali so nova funkcija na Europeana portalu, ki obiskovalcem ponuja bogato uporabniško izkušnjo, ki temelji na tematskih vsebinah in predstavlja koristi skupnega predstavljanja vsebin, ki so bile pred tem raztresene po vseh kotih Evrope, da bi s tem osvetlili kako kultura in umetnost delujeta kot vezivno tkivo Unije.

V okviru Europeana 280 je bilo vsako od 28. ministerstev za kulturo povabljeno, da se poveže z njihovimi nacionalnimi kulturnimi institucijami in prispeva 10 umetniških del, ki jih hrani njihova država. Izbrirajo med deli, ki so prispevali k oblikovanju evropskih umetniških gibanj kot so gotika, renesansa, barok, impresionizem, art nouveau ali pop art. Moderna galerija je predlagala 5 umetniških del iz bogate Slikarske zbirke in OHO arhiva. Drugih 5 del, ki bodo predstavljale umetnost v Sloveniji, bo izbrala Narodna Galerija.

MG+

Moderna galerija
Cankarjeva 15, 1000 Ljubljana

T: +386 1 2416 834
E: info@mg-lj.si

+MSUM

Muzej sodobne umetnosti Metelkova
Maistrova 3, 1000 Ljubljana

T: +386 1 2416 825
E: info@mg-lj.si

MG+MSUM

Sledi nam: